Carrefour, som er Europas største detailhandler, solgte en majoritetsandel på 80% af sin kinesiske forretning til den kinesiske detailhandler Suning, ifølge en meddelelse i weekenden. Aftalen er værd 620 mio. € – det er 4,8 mia. RMB eller 705 mio. $ – og den forventes afsluttet ved udgangen af dette år.
Ud over en detailhistorie har nyhederne også en stærk teknisk vinkel i betragtning af de involverede parters indviklede forhold, og det er en påmindelse om den magt, som kinesiske teknologigiganter er vokset til kommando.
Bånd til AlibabaSuning har haft tætte forbindelser til Alibaba. E-handelsgiganten ejer en andel på 20% i Suning med tilladelse til en investering på 4,6 mia. Dollar i 2015, og Suning investerede til gengæld 14 mia. Yuan (2 mia. Dollar) i Alibaba – en aftale, der startede Alibabas ‘nye detailstrategi’.
Suning startede i 1990 som en husholdningsapparatbutik og er nu en af Kinas største detailhandlere med en omfattende rækkevidde af mursten og mørtel og en e-handelsandel, der følger bag Alibaba og JD.com. Mens det arbejdede tæt sammen med Alibaba om at fusionere offlinehandel med online for nogle år tilbage, har parret gradvist distanceret sig fra hinanden i nyere tid.
Suning sidste år udbetalte og skar sin andel i Alibaba fra 1,1% til 0,51%. Siden Suning-aftalen har Alibaba fortsat støttet old-school detailkæder, der vil øge sin offline-drift gennem mega-tilbud som $ 2,88 milliarder tilbud til Sun Art i 2017.
Med andre ord er Alibaba gået fra at være en allieret til Suning til en potentiel konkurrent i det omnichannel-handelsrum.
Carrefour-aftalen er tip til at øge våbenkapløbet, da Carrefour Kinas detailtilstedeværelse kan øge Sunings offline rækkevidde. Carrefour tæller 210 hypermarkeder og 24 dagligvarebutikker og genererede 3,6 mia. € – 28,5 mia. RMB eller 4,09 mia. Dollar – i salg sidste år. Suning har i mellemtiden over 8.880 butikker i 700 byer i Kina.
Alibabas Hippofresh-butik kombinerer online- og offlinehandel [Billede via Alibaba]
Tencents forsøg Hvis salgets relevans for teknologi lyder langtrukket, skal du overveje, at Carrefour China tidligere havde et ”strategisk partnerskab” med Tencent, hvilket naturligvis er Alibabas ærkerival.
I jagten på Alibabas skygge er Tencents detailfodaftryk mest tæt forbundet med dets alliance med JD.com – vi besøgte deres flagskibsbutik sidste år – men Tencent kørte også hybridbutikker i partnerskab med Carrefour i Beijing.
Faktisk rapporterede FT, at Carrefour havde forsøgt at sælge en minoritetsandel i sin kinesiske forretning til Tencent, men disse samtaler er nu afsluttet.
I stedet vil Suning-aftalen give Carrefour “flere likviditetsvinduer til at sælge sin resterende 20% -andel i Carrefour Kina”, ifølge en erklæring til FT.
Det er det interessante magtsving, Carrefours troskab synes at være flyttet væk fra Tencent.
Det går helt sikkert imod kornet, og hvad du måske forventer. Tencent og JD.com – sin egen proxy – har tendens til at gøre aftaler med internationale detailhandlere.
Walmart solgte sin Kina-baserede forretning til JD.com som en del af sin exit fra landet i 2016, og Walmart er fortsat en partner med tilbud, der inkluderer at føre en investering på 500 millioner dollars i Dada-JD Daojia, en online-til-offline købmand. virksomhed, der er del-ejet af JD.com. Andre investeringsstyrede relationer inkluderer en investering i JD.com fra Google, som selv har udviklet partnerskaber med Tencent.
Det er sandsynligvis for tidligt at vide, hvilken indflydelse Carrefour-aftalen vil have, men det ser bestemt ud til at være vigtigt, at operationerne vil krydse en hård linje og skifte mellem Kinas internetstammer.
Alibaba og Amazon flytter over, vi besøgte JDs forbundne købmand i Kina